LEWİS HİNE / Ender Özsarıkaya
Lewis Hine ABD’nin çocuk işçi yasasının değiştirilmesinde en büyük katkısı olardan birisi olarak tarihe geçti!
Amerikalı fotoğrafçı Lewis Wickes Hine 26 Eylül 1874’te doğdu, Oshkosh, Wisconsin, ABD – 3 Kasım 1940’ta öldü. İşçilerin, özellikle çocuk işçilerin fotoğraflarıyla öne çıkmıştır.
Fotoğrafın ifade gücü ile belgeleme yeteneğini birleştiren L. Hine, işçi sınıfının durumunu en iyi ifade eden sanatçılar arasında yer alır. Hine sosyolog olarak eğitim gördü. 1905’te New York’un Ellis Adası’na akın eden göçmenleri resmetmeye başladı ve aynı zamanda göçmenlerin yaşamaya ve çalışmaya zorlandığı apartmanları ve çalışma koşullarının kötü olduğu atölyeleri de fotoğrafladı. Bu resimler 1908’de Charities and the Commons’da (daha sonra Survey) yayınlandı. (https://www.britannica.com/biography/Lewis-W-Hine) 1909’da Hine, çocuk işçiliğini belgeleyen birçok fotoğraf öyküsünden ilki olan Carolinas’ta Çocuk İşçiliği ve Zamanından Önce Gündelik İşçiler’i yayınladı. Bu fotoğraf hikayeleri, sekiz yaşındaki çocukların bile tehlikeli koşullarda uzun saatler çalıştığını gösteren, Kömür Kırıcının İçinde Kırıcı Çocuklar ve Carolina Pamuk Fabrikasındaki Küçük Spinner gibi fotoğrafları içeriyordu. İki yıl sonra Hine, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çocuk işçiliği koşullarını daha kapsamlı araştırmak üzere Ulusal Çocuk İşçiliği Komitesi tarafından işe alındı. Hine, Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu yarısını dolaşarak sömürülen çocukların ve yaşadıkları gecekondu mahallelerinin korkunç fotoğraflarını topladı. Ceketinin cebine gizlice notlar alarak ve aile İncillerindeki doğum kayıtlarını fotoğraflayarak çocuklarla yaptığı konuşmaların dikkatli bir kaydını tuttu. Çocukların boylarını yeleğinin düğmeleriyle ölçtü. Hines’in fotoğrafları, kamuoyunun dikkatini Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çocuk işçiliği sorununa çekmeye ve sonuçta işyeri koşullarına ilişkin federal düzenlemelerin başlatılmasına etkili oldu. |
Hine, 1908’de Ulusal Çocuk İşçiliği Komitesi’nin resmi fotoğrafçısı oldu. 10 yıl boyunca New York’tan Carolina’ya ABD’yi karış karış gezerek sanayi sektöründeki çocuk sömürüsünü fotoğraflarla gözler önüne serdi. Lewis Hine ABD’nin çocuk işçi yasasının değiştirilmesinde en büyük rolü oynayanlardan biriydi. (https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/cocuk-isci-yasalarini-kokten-degistiren-bir-kahraman-lewis-hine/) |
Kömür madenleri, cam ve pamuk fabrikaları… Çocuk işçilerin emekleriyle markalara ulaştırılan ham maddeler işlenerek kim bilir nasıl iletişim stratejileriyle insanlara sunularak ürün satışları sağlanıyordu. Reklamın çekiciliğiyle alınan neredeyse her ürünün arkasında bir çocuğun nasırlaşmış elleri vardı. İşte Lewis Hine hem Amerika’ya hem de dünyaya sektörlerin acımasız yüzünü gösterdi.
Kuzey Carolina’da bir pamuk fabrikasında çalışan bir kız çocuğu… Muhtemelen 8-9 yaşında. İşin bir diğer korkunç yüzü ise fabrikalar çocuk işçileri yetimlerden seçiyordu çünkü onları sadece barınak ve yemek karşılığı çalıştırıyorlardı.